Skip to main content

Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo (UNISG), pierwszy na świecie uniwersytet skupiający się na naukach gastronomicznych z innowacyjnym i multidyscyplinarnym podejściem, jest niepaństwowym uniwersytetem prawnie uznanym przez państwo włoskie. Założony w 2004 roku z inicjatywy Slow Food, we współpracy z regionami Piemont i Emilia Romagna, UNISG oferuje obecnie trzyletni kurs nauk i kultur gastronomicznych, dwa studia magisterskie i siedem rocznych studiów magisterskich, a także program doktorancki.

UNISG charakteryzuje się empirycznym podejściem do nauczania i może liczyć na międzynarodową sieć absolwentów, profesorów wizytujących, organizacji i firm działających w świecie produkcji, sprzedaży i konsumpcji żywności, podzielających jej zaangażowanie i strategiczną wizję. Podmioty w tej sieci są zatem aktywne wraz z uniwersytetem w projektowaniu i budowaniu nowych scenariuszy zrównoważonego wzrostu oraz innowacyjnych modeli żywności i kultury.

UNISG wspiera Scuola Italiana Pizzaioli jako partner naukowy, aby wspólnie opracowywać kursy szkoleniowe skierowane do mistrzów białej sztuki, które uwzględniają wyzwania związane z kwestiami zrównoważonego rozwoju i które pozwalają producentowi pizzy być aktorem niezbędnej zmiany paradygmatu, do której wzywa nas nasza teraźniejszość.

Odwiedź stronę

ALMA, Międzynarodowa Szkoła Kuchni Włoskiej jest uznawana za najbardziej autorytatywne profesjonalne centrum szkoleniowe poświęcone włoskiej gościnności i gastronomii na poziomie międzynarodowym, szkoląc co roku ponad 1000 szefów kuchni, cukierników, piekarzy, sommelierów, rzemieślników zajmujących się lodami i pizzą, profesjonalistów z jadalni i menedżerów gastronomii. W ciągu 20 lat Reggia di Colorno z domu szefów kuchni stała się również domem dla cukierników, szefów piekarni, sommelierów, kierowników gastronomii i piekarzy, przyjmując młodych ludzi z całego świata i z różnych środowisk edukacyjnych.

ALMA to nauka, praktyka, dyscyplina, rozwój, ale także stały punkt odniesienia dla przyszłości zawodowej po ukończeniu studiów. Kursy i studia magisterskie promowane przez szkołę są skierowane zarówno do tych, którzy muszą budować swoją karierę zawodową, jak i do tych, którzy już pracują w sektorze i chcą zaktualizować i poszerzyć swoje umiejętności. Jakość nauczania jest gwarantowana przez wysokiej klasy kadrę nauczycielską, składającą się ze znakomitych szefów kuchni i cukierników, maître i uznanych mistrzów sommelierów, do których co tydzień dołączają profesorowie wizytujący, szefowie kuchni z gwiazdami i wielokrotnie nagradzani mistrzowie cukiernictwa, menedżerowie F&B z dużych hôtellerie i realia zbiorowego żywienia oraz, ogólnie rzecz biorąc, profesjonaliści z branży.

Chóralność spostrzeżeń jest tym, co zawsze charakteryzowało szkolenie ALMA, aby umożliwić swoim studentom zrozumienie kulturowej i technicznej różnorodności, która charakteryzuje kuchnię i jej deklinacje oraz budowanie większej i głębszej świadomości niezbędnej dla współczesnego profesjonalisty.

Wśród podmiotów współpracujących z ALMA w tym celu, La Scuola Italiana Pizzaioli stanowi cenny dodatek do kursów poświęconych białej sztuce: nowoczesnej piekarni i pizzy gastronomicznej. Oba kursy mają na celu stworzenie kompletnych profesjonalistów zdolnych sprostać wyzwaniom współczesnego rynku, odnosząc się zarówno do podstaw handlu i jego tradycji, jak i ewolucji i trendów związanych ze współczesnym światem. Doświadczenie i know-how nauczycieli La Scuola Italiana Pizzaioli są z tego punktu widzenia ważnym plusem w przekazywaniu studentom podstawowych koncepcji wypieku chleba i świata pizzy, a także aktualizacji, trendów i innowacji, odnoszących się do modułów nauczania, takich jak pizza i focaccia d’autore oraz techniki i praktyka wytwarzania pizzy.

Odwiedź stronę

Sztuka gotowania i wypieku ciast otwiera nowe możliwości, gdy praca i pasja łączą się, tworząc prawdziwą szkołę. Stąd narodziny Dolce & Salato, od lat ugruntowanej szkoły szkoleniowej zarówno dla kucharzy i cukierników już pracujących w swoich dziedzinach, jak i dla młodych i starszych neofitów pragnących stać się częścią świata gastronomii w ogóle.

Odwiedź stronę

Università dei Sapori, agencja szkoleniowa Confcommercio Umbria z siedzibą w Perugii, od 1996 roku szkoli umiejętności i profesjonalizm w sektorze gastronomii i dystrybucji żywności, odpowiadając na różne potrzeby i użytkowników: dorosłych, którzy chcą się zakwalifikować, profesjonalistów, którzy chcą zaktualizować swoje umiejętności, duże firmy dystrybucyjne i młodych ludzi, którzy muszą wypełnić obowiązek szkolny. Dzięki stałemu dialogowi ze światem biznesu, Università dei Sapori jest punktem odniesienia dla całego sektora spożywczego w kwestiach związanych z turystyką, żywnością i winem oraz wzmacnianiem włoskiej gościnności i kultury kulinarnej. W nowoczesnych i przestronnych laboratoriach profesjonaliści i aspirujący profesjonaliści zdobywają innowacyjne umiejętności dostosowane do wymagań rynku. Kurs szkoleniowy jest wzbogacony pod względem wartości i skuteczności o ćwiczenia praktyczne, prace projektowe, doświadczenia w firmie, a także dzięki jakości wykładowców i współpracy z wiodącymi partnerami w swojej dziedzinie.

Odwiedź stronę

ICIF – WŁOSKI INSTYTUT KULINARNY DLA CUDZOZIEMCÓW

ICIF jest stowarzyszeniem non-profit założonym w 1991 roku w celu ochrony, kwalifikacji i promowania wizerunku włoskiej kuchni i produktów wśród profesjonalistów pracujących w branży gastronomicznej we Włoszech i za granicą.

Od tego czasu, korzystając z usług profesjonalnych szefów kuchni i sommelierów, współpracując z gwiazdorskimi szefami kuchni, ekspertami branżowymi, wykładowcami uniwersyteckimi oraz menedżerami hoteli i gastronomii, organizuje kursy mistrzowskie na temat włoskiej kuchni regionalnej, kultury i enologii oraz kursy tematyczne na temat pizzy, lodów, czekolady, piekarni, cukierni, kuchni wegańskiej i bezglutenowej, włoskich win oraz parowania żywności i wina dla grup młodych włoskich i zagranicznych profesjonalistów, którzy chcą zdobyć “włoską” specjalizację.

W 1997 roku ICIF otworzył nową kartę w swojej historii, przenosząc swoją siedzibę do prestiżowego zamku Costigliole d’Asti, odrestaurowanego dla Instytutu i jego działalności szkoleniowej dzięki dotacji Unii Europejskiej przyznanej ICIF przez region Piemont. Oprócz sal lekcyjnych wyposażonych w najbardziej wyrafinowane urządzenia do nowoczesnych zajęć dydaktycznych, utworzono sklep z winami i bibliotekę helio, w której najlepsi włoscy producenci prezentują swoje produkty. Obok znajduje się ultranowoczesna sala degustacyjna.

W 2004 r. ICIF podjął kolejny krok, rozszerzając swoją działalność za granicą, otwierając dwa nowe biura w Brazylii i Chinach. Pierwsze na południu Brazylii, w regionie Rio Grande do Sul, w Flores da Cunha, powstało we współpracy z Uniwersytetem Caxias do Sul. Drugie w Szanghaju, w kampusie uniwersyteckim Shanghai Lingang Science and Technology School, a trzecie, otwarte w 2013 r., również w Brazylii, w São Paulo, w Centrum Paula Souza.

W dniu 29 marca 2014 r. zainaugurowano działalność Orangerie, nowego obiektu dydaktycznego zbudowanego w całości ze szkła i metalu, z nowoczesnymi salami lekcyjnymi i najnowocześniejszą technologią.

Promowanie prawdziwej włoskiej kuchni i wyróżniających ją produktów rolno-spożywczych jest jednym z głównych celów ICIF, który promuje “Made in Italy” i włoskie produkty doskonałej jakości za granicą, poprzez aktywację kursów szkoleniowych dla profesjonalnych szefów kuchni i restauratorów z całego świata, a także na targach i wydarzeniach międzynarodowych.

Odwiedź stronę

Gustar proponuje się jako punkt odniesienia dla Toskanii w zakresie profesjonalnego i amatorskiego szkolenia białej sztuki, ze zróżnicowanymi kursami dla różnych specjalizacji i w celu stworzenia wysoko wykwalifikowanego personelu.

Wykładowcy to uznani profesjonaliści, którzy oprócz nauczania technik i tajników procedur i procesów, potrafią przekazać to coś ekstra, czyli miłość i pasję do swojej pracy.

Wygodny i przytulny obiekt składa się z sal dydaktycznych do części teoretycznej i warsztatów, w których nauczyciele przygotowują potrawy, ilustrują swoje techniki i gdzie uczniowie mogą ćwiczyć to, czego się nauczyli, korzystając z nowoczesnego sprzętu.

GUSTAR oferuje również organizację imprez tematycznych i zastosowań korporacyjnych w zakresie budowania zespołu, szkolenia kulinarnego i konkretnego marketingu.

Profesjonaliści pracujący w Gustar to wyszkoleni lokalni rzemieślnicy i szefowie kuchni, wspierani przez kolegów z innych regionów, którzy razem reprezentują połączoną sieć wspólnych doświadczeń i działań.

Odwiedź stronę

Akademia to projekt, który narodził się z czasem, dzięki 20-letniemu doświadczeniu Lamberti Food w sektorze Ho.Re.Ca, specjalizującym się w znajdowaniu innowacyjnych rozwiązań dla różnychtożsamości żywności.

Zamiłowanie do naszej ziemi, kultury gastronomicznej i profesjonalizmu zasobów ludzkich na naszym terytorium jeszczebardziej zmotywowało nas do stworzenia wysokiej jakości kursów szkoleniowych dla profesjonalistów, ale także do opracowania kursów dla mniej doświadczonych w celu przekazania pojęć technicznych / teoretycznychpoprzez dynamiczną i zabawną naukę, która pozwala na wyjątkowe i niepowtarzalne doświadczenie.

Naszą wizją jest przekazywanie naszej wiedzy i naszego sposobu doświadczania gotowania, sztuki, która stymulujekreatywność, przekazuje wiedzę, wpaja wartości i pozwala nam dzielić się emocjami.

Odwiedź stronę
preloader