Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo (UNISG), pierwszy na świecie uniwersytet skupiający się na naukach gastronomicznych z innowacyjnym i multidyscyplinarnym podejściem, jest niepaństwowym uniwersytetem prawnie uznanym przez państwo włoskie. Założony w 2004 roku z inicjatywy Slow Food, we współpracy z regionami Piemont i Emilia Romagna, UNISG oferuje obecnie trzyletni kurs nauk i kultur gastronomicznych, dwa studia magisterskie i siedem rocznych studiów magisterskich, a także program doktorancki.
UNISG charakteryzuje się empirycznym podejściem do nauczania i może liczyć na międzynarodową sieć absolwentów, profesorów wizytujących, organizacji i firm działających w świecie produkcji, sprzedaży i konsumpcji żywności, podzielających jej zaangażowanie i strategiczną wizję. Podmioty w tej sieci są zatem aktywne wraz z uniwersytetem w projektowaniu i budowaniu nowych scenariuszy zrównoważonego wzrostu oraz innowacyjnych modeli żywności i kultury.
UNISG wspiera Scuola Italiana Pizzaioli jako partner naukowy, aby wspólnie opracowywać kursy szkoleniowe skierowane do mistrzów białej sztuki, które uwzględniają wyzwania związane z kwestiami zrównoważonego rozwoju i które pozwalają producentowi pizzy być aktorem niezbędnej zmiany paradygmatu, do której wzywa nas nasza teraźniejszość.