Skip to main content

Profesjonalny kurs Pizzaiolo 1. poziom

Zostanie kucharzem pizzy pozwala być częścią profesjonalnej kategorii, która jest bardzo poszukiwana na rynku. Program Profesjonalny Pizzaiolo 1. poziomu ma na celu przekazanie teoretycznych i praktycznych pojęć niezbędnych do perfekcyjnego przygotowania klasycznej okrągłej pizzy. Przeplatanie godzin poświęconych na naukę i doskonalenie umiejętności praktycznych z sesjami teoretycznymi będzie miało fundamentalne znaczenie dla czerpania korzyści z własnej pracy. Kurs jest odpowiedni dla tych, którzy nie mają doświadczenia w tej dziedzinie lub dla tych, którzy chcą zdobyć metodę i wiedzę teoretyczno-praktyczną, aby ulepszyć produkt, który już wytwarzają.

Czego się nauczysz

Umiejętność doboru odpowiedniej mąki do rodzaju wyrabianego ciasta oraz odpowiednie techniki przygotowania, dojrzewania, nadziewania i pieczenia klasycznej okrągłej pizzy.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.

9 rano do 5.30 po południu.

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

10 godzin

  • Główne zboża i różnice między nimi: pszenica i jej genetyka
  • Mąka: właściwości chemiczne/fizyczne
  • Woda i parametry analityczne: obliczanie temperatury i zarządzanie nią w ciastach
  • Działanie drożdży: drożdże komercyjne, właściwości i funkcje
  • Węglowodany i substancje wzmacniające
  • Sól i olej: ich znaczenie
  • Wyposażenie: narzędzia robocze, maszyny do ugniatania, piece i lodówki
  • Rodzaje piekarników: elektryczne, gazowe i opalane drewnem oraz sposób ich działania

Praktyka

30 godzin

  • Przygotowanie ciasta na klasyczną pizzę
  • Bezpośrednie, półpośrednie i pośrednie zarządzanie ciastem
  • Łamanie i formowanie bochenków chleba
  • Obsługa i rozprowadzanie ciasta
  • Zarządzanie ciastem w lodówce
  • Wartość składników
  • Praktyka rysowania przy użyciu różnych technik
  • Zarządzanie piecem i wypalanie w różnych temperaturach oraz analiza wyników
  • Egzamin teoretyczny i praktyczny
preloader