Pizza to bez wątpienia jedno z dań, które symbolizuje nie tylko Włochy na świecie, ale przede wszystkim dietę śródziemnomorską. W ostatnich latach uwaga konsumentów na zdrową i zbilansowaną dietę wzrosła wykładniczo, a dwumian żywność i zdrowie stał się coraz bardziej strategiczny dla codziennego dobrego samopoczucia. Ten kurs został stworzony z myślą o przekazaniu technik i wiedzy na temat pizzy, które mogą zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rynku, zwracając uwagę na dietę, ogólne odżywianie i sport. Bogate w białko lub błonnik ciasta z mąki organicznej lub o wysokiej zawartości nasion będą idealną bazą dla pizzy, która może również szanować sezonowość składników w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju, nie tylko środowiskowego, ale także odżywczego i organoleptycznego. W ramach kursu uczestnicy zapoznają się z różnymi rodzajami mąk najnowszej generacji, różnymi technikami wyrabiania ciasta, wykorzystaniem zakwasu i tworzeniem przepisów z warzywami o różnych konsystencjach w celu wzbogacenia oferty pizzy dla odbiorców zwracających uwagę na równowagę odżywczą i jakość surowców.
Kurs Pizza & Health jest skierowany do wszystkich profesjonalistów, którzy zwracają uwagę na odżywianie i równowagę między jedzeniem a dobrym samopoczuciem. Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat stosowania błonnika w cieście, obniżania indeksu glikemicznego, niskiego spożycia soli i tłuszczu w celu uzyskania zrównoważonego, zdrowego i smacznego produktu.
Czego się nauczysz
Profesjonalne szkolenie, które pozwoli ci poznać ważne aspekty żywieniowe dotyczące żywności, którą spożywamy i produkujemy dla naszych klientów. Kurs umożliwi ci zdobycie technik i wiedzy na temat innego i świadomego podejścia do surowców, produktów sezonowych i wszystkich składników potrzebnych do produkcji. zbilansowane przepisy z mąkami o wysokiej wartości odżywczej, a także organicznymi, z surowymi nasionami, bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, minerały i witaminy, z niewielką ilością soli i tłuszczu. Omówione zostanie również wykorzystanie zakwasu i wzbogacenie składników roślinnych.
Czas trwania
Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.
9 rano do 5.30 po południu.
Język
Włoski
Program kursu
Teoria
10 godzin
- Pszenica: ewolucja w mieleniu: nowa granica mąk najnowszej generacji.
- Mąka: opis jej elementów
- Metody ugniatania: bezpośrednia i pośrednia oraz matka drożdżowa
- Zarządzanie płynnym i stałym zakwasem: wskazówki dotyczące utrzymania go w zdrowiu
- Stosowanie alternatywnych, organicznych i bogatych w błonnik mąk
- Wartość surowców. Znajomość aspektów odżywczych używanej mąki i wszystkich elementów składających się na przepis na pizzę.
- Prawidłowe podejście do zrównoważonego rozwoju, terytorialności i sezonowości świeżych produktów wykorzystywanych w pizzeriach.
- Konstruowanie receptury: poprawa równowagi kontrastów i dawek składników w odniesieniu do produktu o niskiej zawartości soli, tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika, a zatem zdrowego i smacznego.
Praktyka
30 godzin
- Przygotowanie uwodnionego ciasta o krótkim i długim czasie wyrastania
- Przygotowanie pizzy z ciasta bezpośredniego, pośredniego i na zakwasie
- Używanie ciast z alternatywnych mąk, surowych nasion bogatych w Omega3, błonnik, minerały, witaminy i mikroelementy
- Techniki wałkowania krążków makaronu i kalibrowania sosu
- Zarządzanie piecem dla różnych rodzajów przygotowywanych pizz
- Opracowanie zbilansowanych pod względem odżywczym przepisów opartych wyłącznie na roślinach