Skip to main content

Pizza Gourmet

Od nieco ponad dekady pizza dla smakoszy stała się nie tylko trendem rynkowym, ale także reprezentuje ten trudny mariaż między kuchnią a pizzerią; dwa światy, które są bliskie, ale czasami odległe pod względem techniki, zarządzania i do pewnego stopnia sukcesu medialnego. Pomysł zbliżenia pizzy do haute cuisine pozwolił na stworzenie nowego stylu lub po prostu zwrócił uwagę na jakość ciasta, a przede wszystkim na jakość surowców, świeżych lub gotowanych, używanych w pizzeriach.
Kurs będzie poświęcony dogłębnej analizie zjawiska smakoszy, począwszy od ciast wykorzystujących mąki najnowszej generacji do pizzy, które są idealne do ulepszania wysokiej jakości składników. Następnie skupimy się na wyborze surowców: świeżych, sezonowych lub konserwowanych, w odpowiednich kombinacjach. Spotkanie z kuchnią będzie prowadzone przez wielu szefów kuchni, którzy przygotują różne przepisy przydatne do nauki gotowania i technik konserwacji żywności w celu odtworzenia pizzy dla smakoszy.

Kurs Pizza Gourmet jest skierowany do profesjonalistów, którzy chcą poznać połączenie kuchni i pizzerii, aby eksperymentować z nowymi kombinacjami smakowymi poprzez style pizzy odpowiednie dla składników lub preparatów o wysokiej wartości gastronomicznej.

Czego się nauczysz

Dogłębna wiedza i szkolenia na temat różnych rodzajów ciasta, stylów pizzy, technik produkcji, wysokiej jakości surowców, a także skupienie się na przygotowaniach, które łączą świat cateringu ze światem pizzy.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.

9 rano do 5.30 po południu.

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

10 godzin

  • Sprzęt i drobne części potrzebne do przygotowania pizzy dla smakoszy
  • Pszenica: ewolucja w mieleniu. Nowa granica mąk najnowszej generacji.
  • Skład mąki
  • Gotowanie pizzy w odniesieniu do otrzymywanego produktu
  • Zarządzanie surowcami i konstruowanie przepisu: wybór i ocena sezonowości, gotowanie lub marynowanie, wzmacnianie równowagi kontrastów.
  • Wartość surowców. Prawidłowe podejście do zrównoważonego rozwoju, terytorialności i sezonowości świeżych produktów.
  • Fotografia żywności: dogłębne badanie technik fotograficznych w celu ulepszenia własnego produktu w komunikacji internetowej i społecznej.

Praktyka

30 godzin

  • Tworzenie współczesnej pizzy z ciasta bezpośredniego i pośredniego
  • Wyrabianie ciasta metodą pośrednią na patelni
  • Wykonywanie pośrednich ciast na łopaty do pizzy
  • Wykorzystanie mąki najnowszej generacji
  • Zarządzanie rozczynem i dojrzewaniem ciasta, zarówno w temperaturze pokojowej, jak i kontrolowanej.
  • Rozwój tradycyjnych i innowacyjnych receptur przy wsparciu szefów kuchni
  • Test weryfikacyjny z egzaminem praktycznym
preloader