Ostatnie badania naukowe wykazały, że liczba osób cierpiących na celiakię stale rośnie. Makarony, piwo i inne produkty piekarnicze zarezerwowane dla osób z celiakią są z pewnością najbardziej uderzającymi przykładami stopniowego i ciągłego procesu transformacji w konsumpcji. Te ciągłe zmiany w nawykach żywieniowych przyczyniają się w świecie gastronomii do identyfikacji nowej grupy docelowej klientów o specyficznych potrzebach żywieniowych.
Danie Pizza bezglutenowa Scuola Italiana Pizzaioli ma na celu nauczenie, jak produkować ciasto z optymalną wydajnością i jak zorganizować przestrzeń roboczą, aby obsługiwać klientów z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa. Część teoretyczna zostanie powierzona profesjonalnemu trenerowi w zakresie bezglutenowej gastronomii, podczas gdy część praktyczna zostanie powierzona Mistrzom Instruktorom z Certyfikowanym Kursem Szkoleniowym specjalizującym się w produkcji ciasta bezglutenowego.
Kurs skierowany jest do osób, które chcą poznać różne techniki produkcji, przygotowania, sporządzania i wypieku pizzy bezglutenowej. Do profesjonalnych producentów pizzy i właścicieli restauracji, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną wymaganą do skutecznego działania w bezglutenowym sektorze gastronomicznym poprzez dobrą praktykę w pizzerii, opracowanie konkretnego menu oraz znajomość dedykowanego sprzętu i odzieży.
Czego się nauczysz
Kompletne profesjonalne szkolenie na temat świata bezglutenowego. Kurs pozwoli ci nauczyć się technik wyrabiania, formowania i pieczenia różnych rodzajów pizzy, a także wszystkich podstawowych aspektów organizowania własnej produkcji bezglutenowej z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa.
Czas trwania
16 godzin podzielonych na 2 dni: 4 godziny teorii i 12 godzin zajęć praktycznych.
9:00-17:00
Język
Włoski
Program kursu
Teoria
4 godziny
- Pizza bezglutenowa: surowce, odpowiednie dodatki i napoje, etykietowanie i certyfikacja w celu bezpiecznego pozyskiwania.
- Procedury i dobre praktyki w pizzeriach: konserwacja, przetwarzanie, gotowanie, obsługa klienta i jedzenie na wynos
- Menu bezglutenowe: powitanie i komunikacja z klientem z celiakią
- Haccp i przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności bezglutenowej
- Dedykowany sprzęt i odzież
Praktyka
12 godzin
- Ręczne i maszynowe wyrabianie ciasta z mieszanki bezglutenowej
- Wyrabianie ciasta z alternatywnych mąk
- Technika ugniatania, formowania i rozprowadzania
- Kalibracja i pieczenie w piekarniku elektrycznym na czas pizzy bezglutenowej
- Przygotowanie bigi bezglutenowej
- Przygotowanie bezglutenowego ciasta na patelnię i łopatkę
- Gotowanie i pieczenie w piekarniku elektrycznym
- Serwowanie pizzy bezglutenowej