Skip to main content

Pizza al Padellino

Pizza al padellino prawie zniknęła pod koniec ubiegłego wieku, by powrócić w pierwszej dekadzie XXI wieku, częściowo dzięki ogólnemu ponownemu odkryciu tradycyjnych produktów gastronomicznych.

Patelnia to styl, który podkreśla smak mąki i uwydatnia klasyczne lub innowacyjne dodatki z estetycznego i smakowego punktu widzenia. Kurs ujawni wszystkie sekrety tworzenia patelni z ciastami bezpośrednimi i pośrednimi, omawiając różne techniki wstępnego gotowania i regeneracji.

Kurs skierowany jest do tych, którzy chcą nauczyć się różnych technik produkcji, rozczynu, wałkowania i pieczenia pizzy. Dla profesjonalistów, właścicieli pizzerii i szefów kuchni, którzy chcą pogłębić teorię i praktykę niezbędną do stworzenia nowego stylu pizzy, która jest idealna jako baza dla smakoszy do podkreślenia najwyższej jakości składników.

Czego się nauczysz

Kompleksowe, profesjonalne szkolenie w zakresie technik wyrabiania ciasta, formowania i wstępnego pieczenia, które umożliwi stworzenie idealnej pizzy na patelni: chrupiącej, ale z miękkim, puszystym sercem o strukturze plastra miodu.

Czas trwania

16 godzin podzielonych na 2 dni: 2 godziny teorii i 14 godzin zajęć praktycznych.

9:00-17:00

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

2 godziny

  • Krótkie wprowadzenie na temat pochodzenia produktu, jego rozpowszechnienia terytorialnego, metod waloryzacji i propozycji dla społeczeństwa.
  • Główne zboża i różnice między nimi: Pszenica i jej genetyka
  • Mąki odpowiednie na patelnię: właściwości chemiczne/fizyczne
  • Działanie drożdży w cieście: różne rodzaje drożdży na rynku, charakterystyka i funkcje
  • Analiza technik produkcji od mieszania do pieczenia

Praktyka

14 godzin

  • Przygotowanie ciasta krótko wyrastającego
  • Wyrabianie ciasta metodą pośrednią: biga i poolish
  • Zarządzanie podwójnym rozczynem
  • Techniki kształtowania i rozprowadzania na patelni
  • Zarządzanie wstępnym gotowaniem przy użyciu różnych technik
  • Tworzenie tradycyjnych i innowacyjnych receptur
preloader