Piec jest sercem pizzerii i może bić znacznie dłużej niż godziny pracy. Nauczmy się więc, jak zrobić chleb, który zapewni chrupiące towarzystwo podczas oczekiwania na dania, do serwowania smacznych przystawek lub po prostu do towarzyszenia smacznym potrawom. Podczas kursu zostaną wyjaśnione techniki wyrabiania i pieczenia, aby uzyskać lekki i smaczny chleb, który będzie wytwarzany w pizzerii z różnych rodzajów mąki, aby codziennie oferować klientom wysokiej jakości, świeży, spersonalizowany i ekskluzywny produkt.

Dla profesjonalistów pragnących dowiedzieć się więcej o różnych technikach przygotowywania i produkcji najwyższej jakości pieczywa. Dla właścicieli pizzerii i restauracji, którzy chcą oferować swoim klientom różne rodzaje pieczywa wytwarzanego przy użyciu określonych technik pieczenia.

Czego się nauczysz

Umiejętność doboru odpowiedniej mąki do rodzaju wyrabianego ciasta oraz odpowiednie techniki przygotowania, dojrzewania, nadziewania i pieczenia klasycznej okrągłej pizzy.

Czas trwania

16 godzin podzielonych na 2 dni: 2 godziny teorii i 14 godzin zajęć praktycznych.

9:00-17:00

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

2 godziny

  • Główne zboża i różnice między nimi: pszenica i jej genetyka
  • Mąka: właściwości chemiczne/fizyczne i reologiczne, białka, węglowodany, tłuszcze, minerały, informacje o workach, konserwacja i przechowywanie
  • Działanie drożdży w ciastach bezpośrednich i wstępnych fermentacjach: różne rodzaje drożdży dostępnych na rynku, charakterystyka i procenty zastosowania
  • Analiza technik produkcji i ich sekwencji operacyjnej

Praktyka

14 godzin

  • Wyrabianie ciasta chlebowego różnymi technikami
  • Stosowanie preferencji i pasty wypełniającej
  • Stosowanie mąk o różnych właściwościach
  • Różne techniki formowania dla różnych rodzajów chleba
  • Zarządzanie rozczynem ciast bezpośrednich i pośrednich oraz pieczenie w piecach elektrycznych i opalanych drewnem

Obecnie nie są dostępne żadne kursy