Przekształcenie się w pizzaiolo pozwala stać się częścią kategorii zawodowej bardzo poszukiwanej na rynku. Program Profesional Pizzaiolo na poziomie 1° ma na celu przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do nienagannego przygotowania klasycznej pizzy. Naprzemienność godzin poświęconych nauce i doskonaleniu umiejętności praktycznych z sesjami teoretycznymi ma fundamentalne znaczenie dla uzyskania owoców pracy. Kurs jest odpowiedni dla tych, którzy nie mają żadnego doświadczenia w tej dziedzinie lub dla tych, którzy chcą nabyć metodę i wiedzę teoretyczno-praktyczną, aby ulepszyć produkt, który już opracowują.
Znajomość masy: poznanie technik przygotowywania masy na podstawie właściwości fizyko-mechanicznych, utleniania, czasu fermentacji i dojrzewania.
Técnicas de estirado: rozwijanie umiejętności manualnych w celu prawidłowego mieszania masy, uzyskując jednolitą i łatwą do przyrządzenia bazę.
Zarządzanie gotowaniem w piecu. Optymalizacja czasu i zasobów aby zagwarantować wydajność w produkcji pizzy wysokiej jakości w profesjonalnym środowisku.