Najnowsze trendy w pizzeriach: kursy dotyczące nowych trendów

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Kurs Smart Bakery

Od śniadań po aperitify, poprzez codzienne wypieki, koncepcja Bakery reprezentuje nowoczesną koncepcję piekarni wykorzystywaną do tworzenia słodkich i pikantnych produktów, oprócz kawiarni serwującej gorące i zimne napoje. Krótko mówiąc, jest to innowacyjna mieszanka amerykańskich wpływów, która łączy nasz model kawiarni, piekarni i cukierni w jednym formacie.

Scuola Italiana Pizzaioli oferuje nowy kurs szkoleniowy przeznaczony dla tych, którzy chcą odkryć lub pogłębić swoją wiedzę na temat sztuki współczesnego piekarnictwa i cukiernictwa. Od technik wyrabiania ciasta i zaczynu po tworzenie chlebów, focaccii i ciast. Kurs oferuje studiowanie receptur, profesjonalnych metodologii i narzędzi do optymalizacji procesów produkcyjnych. Zaprojektowany wyłącznie dla profesjonalistów i operatorów w sektorze, ze szczególnym naciskiem na innowacje i jakość rzemieślniczą.

Kurs jest odpowiedni dla profesjonalistów, którzy zdobyli doświadczenie w tej dziedzinie i chcą zdobyć nową wiedzę teoretyczną i praktyczną mającą na celu poprawę ich przygotowania zawodowego. Również dla tych, którzy chcą zdobyć nowe techniki lub modele zarządzania, aby lepiej zorganizować swoją działalność lub zdywersyfikować swoją ofertę gastronomiczną.

Cele

Nabycie praktycznych i teoretycznych umiejętności w zakresie wytwarzania wysokiej jakości pikantnych i słodkich produktów piekarniczych, łączących tradycję i innowacje z naciskiem na profesjonalne techniki, wykorzystanie specjalnych mąk i zarządzanie zaczynem, które można dostosować zarówno do kontekstu rzemieślniczego, jak i komercyjnego.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, podzielonych na 5 dni: 5 godzin teorii i 35 godzin zajęć praktycznych.

 

Co otrzymasz

  • Zestaw dla stażystów:
    • Podręcznik dydaktyczny
    • Koszulka
    • Czapka
    • Fartuch
    • Torba
    • Notatki blokowe
  • Certyfikat uczestnictwa.

Program kursu

Teoria

5 godzin

  • Tło historyczne: wprowadzenie do historii piekarnictwa i wypieków.
  • Zboża: różnice między zbożami zawierającymi i niezawierającymi glutenu.
  • Wgląd w pszenicę miękką i twardą: różnice, cechy, czynniki determinujące jakość.
  • Skład i rodzaje mąk: struktura ziarna pszenicy, mąki stosowane w kursie: typ 00, mąka razowa, mąka kamienno-zmielona i mąki specjalne.
  • Jak wybrać odpowiednią mąkę do każdego przygotowania.
  • Przegląd głównych składników: mąka, woda, drożdże, cukier, sól, tłuszcz, słód itp.
  • Wgląd w procesy zakwaszania i ich kontrolę.
  • Różnice w bezpośrednich i pośrednich metodach ugniatania.
  • Niezbędne narzędzia pracy
  • Maszyny do ugniatania na rynku i różnice między nimi
  • Piekarniki elektryczne: różnice w sposobie użytkowania
  • Zasady bezpieczeństwa pracy, higieny i czystości używanego sprzętu.

Praktyka

35 godzin

  • Przygotowanie ciasta: techniki bezpośredniego i pośredniego wyrabiania ciasta, wyrabianie ciasta o różnej hydratacji, zarządzanie temperaturą i stosowanie specjalnych mąk.
  • Przetwarzanie produktów pikantnych:
      • Formowanie tradycyjnych chlebów: włoskiego filoncino, ciabattiny i chleba z ciasta przeniesionego.
      • Formowanie specjalnego pieczywa.
      • Tworzenie paluszków chlebowych, smażonych pierogów, mini kanapek aperitifowych, kanapek z hamburgerami i focaccia.
      • Techniki rozczynu i zarządzanie czasem odpoczynku.
  • Produkcja wypieków:
      • Przygotowywanie biszkoptów, kremówek, cantucci, serników, maritozzi, biszkoptów, plumcakes, szarlotek i kremów z nadzieniem.
  • Gotowanie: ustawianie temperatury i prawidłowe korzystanie z piekarników dla różnych rodzajów produktów.
  • Analiza wyników:
    • Wizualna i organoleptyczna ocena gotowych produktów.
    • Porównanie mocnych stron i identyfikacja możliwych obszarów do poprawy.
Dowiedz się więcej

Kurs Pizza i zdrowie

Pizza to bez wątpienia jedno z dań, które symbolizuje nie tylko Włochy na świecie, ale przede wszystkim dietę śródziemnomorską. W ostatnich latach uwaga konsumentów na zdrową i zbilansowaną dietę wzrosła wykładniczo, a dwumian żywność i zdrowie stał się coraz bardziej strategiczny dla codziennego dobrego samopoczucia. Ten kurs został stworzony z myślą o przekazaniu technik i wiedzy na temat pizzy, które mogą zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rynku, zwracając uwagę na dietę, ogólne odżywianie i sport. Bogate w białko lub błonnik ciasta z mąki organicznej lub o wysokiej zawartości nasion będą idealną bazą dla pizzy, która może również szanować sezonowość składników w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju, nie tylko środowiskowego, ale także odżywczego i organoleptycznego. W ramach kursu uczestnicy zapoznają się z różnymi rodzajami mąk najnowszej generacji, różnymi technikami wyrabiania ciasta, wykorzystaniem zakwasu i tworzeniem przepisów z warzywami o różnych konsystencjach w celu wzbogacenia oferty pizzy dla odbiorców zwracających uwagę na równowagę odżywczą i jakość surowców.

Kurs Pizza & Health jest skierowany do wszystkich profesjonalistów, którzy zwracają uwagę na odżywianie i równowagę między jedzeniem a dobrym samopoczuciem. Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat stosowania błonnika w cieście, obniżania indeksu glikemicznego, niskiego spożycia soli i tłuszczu w celu uzyskania zrównoważonego, zdrowego i smacznego produktu.

Czego się nauczysz

Profesjonalne szkolenie, które pozwoli ci poznać ważne aspekty żywieniowe dotyczące żywności, którą spożywamy i produkujemy dla naszych klientów. Kurs umożliwi ci zdobycie technik i wiedzy na temat innego i świadomego podejścia do surowców, produktów sezonowych i wszystkich składników potrzebnych do produkcji. zbilansowane przepisy z mąkami o wysokiej wartości odżywczej, a także organicznymi, z surowymi nasionami, bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, minerały i witaminy, z niewielką ilością soli i tłuszczu. Omówione zostanie również wykorzystanie zakwasu i wzbogacenie składników roślinnych.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.

9 rano do 5.30 po południu.

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

10 godzin

  • Pszenica: ewolucja w mieleniu: nowa granica mąk najnowszej generacji.
  • Mąka: opis jej elementów
  • Metody ugniatania: bezpośrednia i pośrednia oraz matka drożdżowa
  • Zarządzanie płynnym i stałym zakwasem: wskazówki dotyczące utrzymania go w zdrowiu
  • Stosowanie alternatywnych, organicznych i bogatych w błonnik mąk
  • Wartość surowców. Znajomość aspektów odżywczych używanej mąki i wszystkich elementów składających się na przepis na pizzę.
  • Prawidłowe podejście do zrównoważonego rozwoju, terytorialności i sezonowości świeżych produktów wykorzystywanych w pizzeriach.
  • Konstruowanie receptury: poprawa równowagi kontrastów i dawek składników w odniesieniu do produktu o niskiej zawartości soli, tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika, a zatem zdrowego i smacznego.

Praktyka

30 godzin

  • Przygotowanie uwodnionego ciasta o krótkim i długim czasie wyrastania
  • Przygotowanie pizzy z ciasta bezpośredniego, pośredniego i na zakwasie
  • Używanie ciast z alternatywnych mąk, surowych nasion bogatych w Omega3, błonnik, minerały, witaminy i mikroelementy
  • Techniki wałkowania krążków makaronu i kalibrowania sosu
  • Zarządzanie piecem dla różnych rodzajów przygotowywanych pizz
  • Opracowanie zbilansowanych pod względem odżywczym przepisów opartych wyłącznie na roślinach
Dowiedz się więcej

Kurs pizzy dla smakoszy

Od nieco ponad dekady pizza dla smakoszy stała się nie tylko trendem rynkowym, ale także reprezentuje ten trudny mariaż między kuchnią a pizzerią; dwa światy, które są bliskie, ale czasami odległe pod względem techniki, zarządzania i do pewnego stopnia sukcesu medialnego. Pomysł zbliżenia pizzy do haute cuisine pozwolił na stworzenie nowego stylu lub po prostu zwrócił uwagę na jakość ciasta, a przede wszystkim na jakość surowców, świeżych lub gotowanych, używanych w pizzeriach.
Kurs będzie poświęcony dogłębnej analizie zjawiska smakoszy, począwszy od ciast wykorzystujących mąki najnowszej generacji do pizzy, które są idealne do ulepszania wysokiej jakości składników. Następnie skupimy się na wyborze surowców: świeżych, sezonowych lub konserwowanych, w odpowiednich kombinacjach. Spotkanie z kuchnią będzie prowadzone przez wielu szefów kuchni, którzy przygotują różne przepisy przydatne do nauki gotowania i technik konserwacji żywności w celu odtworzenia pizzy dla smakoszy.

Kurs Pizza Gourmet jest skierowany do profesjonalistów, którzy chcą poznać połączenie kuchni i pizzerii, aby eksperymentować z nowymi kombinacjami smakowymi poprzez style pizzy odpowiednie dla składników lub preparatów o wysokiej wartości gastronomicznej.

Czego się nauczysz

Dogłębna wiedza i szkolenia na temat różnych rodzajów ciasta, stylów pizzy, technik produkcji, wysokiej jakości surowców, a także skupienie się na przygotowaniach, które łączą świat cateringu ze światem pizzy.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.

9 rano do 5.30 po południu.

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

10 godzin

  • Sprzęt i drobne części potrzebne do przygotowania pizzy dla smakoszy
  • Pszenica: ewolucja w mieleniu. Nowa granica mąk najnowszej generacji.
  • Skład mąki
  • Gotowanie pizzy w odniesieniu do otrzymywanego produktu
  • Zarządzanie surowcami i konstruowanie przepisu: wybór i ocena sezonowości, gotowanie lub marynowanie, wzmacnianie równowagi kontrastów.
  • Wartość surowców. Prawidłowe podejście do zrównoważonego rozwoju, terytorialności i sezonowości świeżych produktów.
  • Fotografia żywności: dogłębne badanie technik fotograficznych w celu ulepszenia własnego produktu w komunikacji internetowej i społecznej.

Praktyka

30 godzin

  • Tworzenie współczesnej pizzy z ciasta bezpośredniego i pośredniego
  • Wyrabianie ciasta metodą pośrednią na patelni
  • Wykonywanie pośrednich ciast na łopaty do pizzy
  • Wykorzystanie mąki najnowszej generacji
  • Zarządzanie rozczynem i dojrzewaniem ciasta, zarówno w temperaturze pokojowej, jak i kontrolowanej.
  • Rozwój tradycyjnych i innowacyjnych receptur przy wsparciu szefów kuchni
  • Test weryfikacyjny z egzaminem praktycznym
Dowiedz się więcej

Dostępne kursy

Kursy dostępne do wyboru