Scuola Italiana Pizzaioli na TUTTOFOOD wraz z Uniwersytetem Nauk Gastronomicznych w Pollenzo
Od 5 do 8 maja Scuola Italiana Pizzaioli wzięła udział w TUTTOFOOD – międzynarodowym wydarzeniu B2B poświęconym całemu ekosystemowi rolno-spożywczemu – na stoisku 5 Stagioni i Demetra, a jednocześnie obokUniwersytetu Nauk Gastronomicznych w Pollenzo.
Podczas wydarzenia byliśmy zaangażowani w przygotowanie pizzy, której goście stoiska mogli skosztować. Ponadto nasz mistrz Giorgio Sabbatini pomagał ekspertowi piekarniczemu Edoardo Corti, przy wsparciu Agugiaro & Figna Molini, w produkcji pieczywa w ramach projektu “Regionalne chleby i Nutella®” – opracowanego przez Ferrero we współpracy z UNISG.
Regionalne pieczywo – wytwarzane wyłącznie z mąk Agugiaro & Figna – miały być okazją do odkrycia bogactwa i różnorodności włoskich wypieków oraz delektowania się prawdziwymi smakami, które dobrze komponują się z takim klasykiem jak Nutella.
Możliwość współpracy z międzynarodową doskonałością, jaką jest Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, była zaszczytem i przywilejem. Instytucja założona w 2004 roku z inicjatywy stowarzyszenia Slow Foodoferuje wyjątkowe szkolenie w zakresie studiów nad żywnością: od momentu założenia do chwili obecnej ponad 4000 studentów ze 100 krajów wybrało Pollenzo na swoje szkolenie. Uniwersytet kształci specjalistów ds. żywności, tj. gastronomów z interdyscyplinarnymi umiejętnościami w zakresie nauki, kultury, polityki, ekonomii i ekologii żywności, którzy są w stanie rozwijać wartości, takie jak zrównoważony rozwój i suwerenność globalnych systemów żywnościowych, obejmujących wszystkie etapy od produkcji do konsumpcji.