Skip to main content

Pieczenie w więzieniu: wartość chleba jako narzędzia odrodzenia

W dniach 16 i 17 września 2025 r. Scuola Italiana Pizzaioli była bohaterem, wraz z Confcommercio Valle d’Aosta i Ristorfoods, ważnej inicjatywy. W ciągu dwóch dni w więzieniu Brissogne (Aosta) odbył się kurs pieczenia chleba dla grupy osadzonych. Celem było zaproponowanie szkolenia na wysokim poziomie, aby zapewnić konkretne umiejętności, które można wykorzystać w świecie pracy.

Kurs piekarniczy był zakończeniem cyklu szkoleniowego, który obejmował również kursy w zakresie kafeterii, sztuki latte, produktów lokalnych i robienia pizzy. Cała inicjatywa ma na celu budowanie dla więźniów nadziei na nową przyszłość po powrocie do społeczeństwa, poprzez konkretne i odpowiednie działania szkoleniowe, które mają fundamentalne znaczenie dla ograniczenia recydywy.

Doświadczenie z Maestro Giorgio Sabbatini i zaangażowanie, które trwa nadal

Przewodnikiem uczestników był Giorgio Sabbatini, nauczyciel we Włoskiej Szkole Pizzaioli, który z profesjonalizmem i pasją przekazywał techniki, wiedzę i wrażliwość związaną zesztuką wypieku chleba. Kurs pozwolił osadzonym nie tylko nauczyć się profesjonalnych procesów i metod, ale także na nowo odkryć wartość chleba jako codziennego gestu troski, kreatywności i dzielenia się.

Projekt Brissogne wpisuje się w filozofię włoskiego systemu więziennictwa, którego celem jest reintegracja społeczna poprzez reedukację i nabywanie umiejętności zawodowych. Włoska Szkoła Pizzaioli z dumą przyczyniła się do realizacji tego projektu, potwierdzając, że szkolenia i“wkładanie rąk w makaron” mogą stać się narzędziami rozwoju, godności i przyszłości.

preloader