Czy pizza może zmienić perspektywę człowieka? Czasami tak.
Tak właśnie stało się w więzieniu Brissogne (AO), gdzie w lipcu 2025 r. odbył się pierwszy kurs“Professional Pizzaiolo di 1° level” włoskiej szkoły Pizzaioli, zrealizowany dzięki wsparciu Confcommercio Valle d’Aosta, dystrybutora Ristorfoods i dzięki dalekowzroczności kierownictwa więzienia.
Dwunastu więźniów, bez doświadczenia, ale z wielką motywacją.
W ciągu pięciu intensywnych dni teorii i praktyki nauczyli się nie tylko technik tworzenia klasycznej pizzy do perfekcji, ale także wartości pracy, precyzji i współpracy. Kurs szkoleniowy, który zgodnie z metodą dydaktyczną Scuola Italiana Pizzaioli, był w stanie przekazać prawdziwe umiejętności.
Ale nie tylko.
Ponieważ w miejscu, gdzie czas wydaje się skrystalizowany, ugniatanie, wałkowanie i pieczenie stało się gestem wolności. Chwila wspólnego człowieczeństwa. Stażyści, z zaangażowaniem i pasją, przygotowali również ponad 140 pizz, oferując całej populacji więźniów specjalny posiłek. Dla wielu z nich była to pierwsza pizza, jakiej spróbowali od lat. I właśnie w tym miejscu pizza po raz kolejny okazała się społecznie użytecznym jedzeniem.
Ponieważ pizza, przygotowana z dbałością i dzielona z szacunkiem, może stać się czymś więcej niż tylko posiłkiem:
to most między ludźmi, to pamięć o domu, to godność odkryta na nowo, to odkupienie dla przyszłości. W trudnym kontekście, jakim jest więzienie, stanowiło tokonkretną okazję do szkolenia, ale także gest człowieczeństwa, który pozostawia swój ślad.
Lekcja, która pozostaje, jest prosta i potężna:
“Tam, gdzie pojawia się dobrze zrobiona pizza, mogą pojawić się nowe możliwości”.
A z płonącego pieca może rzeczywiście nadejść lepsza przyszłość.
Autorstwa: Enrico Bonardo
Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Scuola Italiana Pizzaioli