DUŻE PRODUKTY NA ZAKWASIE I MAŁE WYPIEKI

Siedziba główna: Padwa (Curtarolo)
Kurs można zarezerwować z płatnością należną w dniu w przyszłości

Cena:

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Coraz częściej świat dużych produktów na zakwasie zbliża się do pizzerii, które muszą poszerzyć swoją klientelę o nowe produkty oprócz pizzy.

W tym kursie zajmiemy się teorią i praktyką niezbędną do przygotowania niektórych kultowych produktów na zakwasie, takich jak panettone, colomba i focaccia dolce. Wyjaśnione zostaną techniki ugniatania i pieczenia, aby uzyskać wspaniały, lekki i smaczny produkt na zakwasie, który będzie wytwarzany w pizzeriach z różnych rodzajów mąki, aby móc zaoferować klientom wysokiej jakości, spersonalizowany i ekskluzywny produkt.

Część kursu będzie poświęcona drobnemu wypiekowi ciastek i tworzeniu idealnych produktów dla własnej pizzerii, takich jak herbatniki, kruche ciasto (tarty), biszkopty i śliwki, które pozwolą wzbogacić menu o domowe produkty. Pozwoli to na wzbogacenie własnego lokalu poprzez uzupełnienie oferty gastronomicznej i wykorzystanie dostarczonego sprzętu bez dalszych inwestycji.

Kurs skierowany jestdo profesjonalistów i właścicieli pizzerii i restauracji, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną wymaganą do produkcji panettone, colomby i słodkiej focaccii w swojej pizzerii oraz zdobyć umiejętności w świecie małych ciastek, takich jak herbatniki, kruche ciasto, biszkopt i śliwki .

Czego się nauczysz

Dogłębny poziom wiedzy i przygotowania w zakresie różnych rodzajów ciasta, technik produkcji, wysokiej jakości surowców niezbędnych do tworzenia wspaniałych tradycyjnych produktów na zakwasie, a także skupienie się na małych wypiekach, aby uzupełnić ofertę gastronomiczną swoich lokali.

Czas trwania

16 godzin podzielonych na 2 dni: 2 godziny teorii i 14 godzin zajęć praktycznych.

9:00-17:00

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

2 godziny

  • Zboża, mąka: właściwości organoleptyczne, białka, gluten, skrobia, enzymy
  • Drożdże: morfologia, metabolizm w nieobecności i obecności tlenu, produkcja, rola drożdży w cieście, działanie drożdży w zależności od temperatury, krzywa rozczynu i różne rodzaje drożdży.
  • Najbardziej odpowiednie mąki do przygotowywania dużych produktów na zakwasie w pizzeriach
  • Mieszanki lub półprodukty: czym są i jak ułatwiają przetwarzanie w branży cukierniczej
  • Działanie drożdży w cieście. Różne rodzaje drożdży dostępnych na rynku, charakterystyka i funkcjonalność
  • Opis sprzętu i drobnych części potrzebnych do przygotowania panettone
  • Opis preferencji Biga

Praktyka

14 godzin

  • Wytwarzanie ciasta panettone z różnych rodzajów mąki i mieszanek
  • Praca z suszonym zakwasem
  • Rozczyn, formowanie i pieczenie w różnych formach
  • Kalibracja pieca do pieczenia
  • Ciasto na panettone z bigą
  • Ciasto na panettone na zakwasie
  • Gotowanie różnych rodzajów produktów w piekarniku elektrycznym
  • Produkcja i zarządzanie herbatnikami z różnych mąk
  • Przygotowanie kruchego ciasta do nadziewania suchych produktów
  • Tworzenie ciast biszkoptowych w różnych formatach
  • Produkcja ciasta śliwkowego w różnych rozmiarach

Zarezerwuj teraz

Cena:

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.