Skip to main content

W dniach 17 i 18 czerwca wzięliśmy udział w północnej selekcji Emergente Pizza 2026: wydarzeniu, które nadal podkreśla wschodzące talenty na włoskiej scenie kulinarnej.

Ten udział napawa nas dumą, podobnie jak możliwość bycia u boku tych młodych ludzi, promując wysokiej jakości szkolenia, które są niezbędne do rozwoju zawodowego i stawienia czoła coraz bardziej wymagającemu rynkowi pracy i gastronomii.

Podczas pierwszego wydarzenia zawodnicy, wszyscy poniżej 35 roku życia, rywalizowali w dwóch etapach: przygotowanie ciasta i test Pizza Margherita, a następnie “Kreatywna Pizza” z wykorzystaniem specjałów Levoni Salumi.

Czterech zawodników zostało wyróżnionych:

  • Francesca Cavioni – Pizza Shambò (Mediolan)
  • Vincenzo D’Aniello – 13 Pizzeria (Alzate Brianza)
  • Antonio Fusco – Sublime (Milan)
  • Alessandro Raffaele – The Five Stars (Vercelli)

Podczas gdy ważne uznanie otrzymał Michele Arsene ze Spluga Pizzeria Contemporanea (Sorico), zdobywca nagrody “Pizzaiolo del cambiamento” (Pizzaiolo of Change) we współpracy z Le 5 Stagioni: jest to nie tylko hołd dla jego umiejętności, ale także dla jego etyki zrównoważonego rozwoju, coraz ważniejszej wartości dla przyszłości gastronomii.

Kolejne spotkanie odbędzie się w Rzymie, w dniach 30 września i 1 października 2025 r., w Centrum Szkoleniowym Elis, gdzie zostaną wybrane cztery kolejne talenty. Ci młodzi producenci pizzy i szefowie kuchni dołączą do finalistów z północy w krajowym finale wiosną 2026 roku, gdzie będą rywalizować o tytuł najlepszego włoskiego wschodzącego producenta pizzy.

preloader