Pizza Cup:
Scuola Italiana Pizzaioli wraz z Galbani Professionale świętują współczesną pizzę
15 października 2025 r. w Mediolanie odbył się finał Pucharu Pizzy organizowanego przez Galbani Professionale i wspieranego przez Scuola Italiana Pizzaioli. Wydarzenie miało miejsce w lokalizacji Vapore 1928 i wzięło w nim udział sześciu finalistów pizzaioli wybranych w ciągu ostatnich miesięcy: Antonio D’Angelo, Francesco Gioia, Arvind Patwa, Simone Pilloni, Francesco Ribaudo i Angelo Vella. Ideą konkursu było przede wszystkim zwiększenie kreatywności włoskich producentów pizzy i nagrodzenie nowych interpretacji współczesnej pizzy.
Po zakończeniu z niecierpliwością oczekiwanego finałowego wyzwania, wyjątkowe jury pod przewodnictwem Giuseppe Villaniego uznało pizzaiolo Antonio D’Angelo za zwycięzcę. Sędziami powołanymi do wydania werdyktu byli Tiziano De Filippis, Luca Gaccione, Paolo Priore, Roberto De Santis i Salvatore Salviani, mistrzowie instruktorzy Włoskiej Szkoły Pizzaioli, a także dwie wybitne osobistości z Galbani Professionale Simonia Fiorina, dyrektor ds. marketingu usług gastronomicznych i Gianluigi Crovini, starszy kierownik ds. marki grupy.
Dla jury Antonio D’Angelo udało się zinterpretować temat konkursu w sposób wzorowy. Od objętości skórki po umiejętne wykorzystanie składników o interesującym wpływie pod względem koloru i smaku, D’Angelo był w stanie stworzyć pizzę zdolną do opowiadania o swoim terytorium we współczesnym tonie, ze szczególnym uwzględnieniem gotowania produktu.
Od samego początku Scuola Italiana Pizzaioli była głównym wsparciem Galbani w organizacji Pizza Cup, wspierając organizatorów na każdym kroku i monitorując wszystkie etapy wydarzenia. Szkoła nie tylko udostępniła kilku swoich mistrzów jako doświadczonych sędziów, ale także wspierała Galbani w definiowaniu zasad konkursu, zbieraniu zgłoszeń i pierwszej fazie selekcji spośród ponad 500 uczestników.
Współpraca między Scuola Italiana Pizzaioli i Galbani Professionale w celu ożywienia konkursu na tym poziomie po raz kolejny pokazuje, jak ważne jest tworzenie sieci w celu usprawnienia pracy producentów pizzy i promowania wysokiej jakości. To właśnie w takich momentach rodzi się energia, aby zachować tradycję, kontynuując innowacje, przekazując pasję do kultury pizzy we wszystkich jej aspektach.
Spójrz na zdjęcia!

.
