Scuola Italiana Pizzaioli na Mistrzostwach 艢wiata w Pizzy
Czeka nas tylko jedno wydarzenie, ale za to jakie!
Od 8 do 10 kwietnia b臋dziemy obecni na Fiere di Parma podczas Mistrzostwa 艢wiata w Pizzy na stoisku Le 5 Stagionig艂贸wnego partnera Scuola Italiana Pizzaioli i g艂贸wnego sponsora wydarzenia. Podczas trzech dni 艣wiatowego kermesse, Le 5 Stagioni zaoferuje program dog艂臋bnych dyskusji i spotka艅 w celu zaprezentowania najnowszych innowacji w zakresie mielenia i trend贸w w ciastach i stylach pizzy; wielu bohater贸w ze 艣wiata pizzy b臋dzie na zmian臋 z niekt贸rymi z naszych mistrz贸w instruktor贸w. 5 P贸r Roku b臋dzie r贸wnie偶, ju偶 po raz trzeci, bohaterami nagrody Le 5 Stagioni – Pizza del Cambiamento per la Sostenibilit脿jako dow贸d ich ci膮g艂ego zaanga偶owania w podnoszenie 艣wiadomo艣ci w艣r贸d pizzerii na temat kwestii ekologicznej konwersji.
To wielki zaszczyt uczestniczy膰 w najwa偶niejszych na 艣wiecie mistrzostwach dedykowanych profesjonalistom w dziedzinie pizzy, a tak偶e okazja dla Szko艂y i naszych Mistrz贸w, aby po raz kolejny uczci膰 pasj臋, kreatywno艣膰 i tradycj臋 jednej z najbardziej lubianych potraw na 艣wiecie.
Seminaria, w kt贸rych b臋dziemy uczestniczy膰:
馃搯 Wtorek, 8 kwietnia, 10:45
CA艁E W艁OCHY, CA艁E W艁OCHY (I NIE TYLKO).
Inauguracyjny kurs mistrzowski na arenie “domowej piekarni
Przy ogniskach i piecach: Will Grant (USA) i Ivan Pasquariello (Francja) z szefami kuchni Agostino Coppola i Cristiano De Luca (FIC Fancia) oraz z udzia艂em “La Parmigiana”.
Przedstawiony przez Johnny’ego Parkera.
Pozdrowienia od Massimo Puggina.
Prowadzenie: Antonio Puzzi (Pizza e Pasta Italiana) z udzia艂em Enrico Bonardo (Scuola Italiana Pizzaioli).
馃搯 Wtorek, 8 kwietnia o godzinie 15:00
CODZIENNE HISTORIE (I KO艁OWROTKI).
Co przekonuje dziennikarza do m贸wienia o tobie. Okr膮g艂y st贸艂.
Przedstawienie: Antonio Puzzi (dyrektor Pizza e Pasta Italiana)
Koordynowane przez Marlen臋 Buscemi (gastronoma).
Interwencje: Giusy Ferraina (dziennikarz i za艂o偶yciel Identity comunicazione), Carlo Fumo (autor i dyrektor Pizza Girls, RAI), Alberto Lupini (dyrektor Italia a Tavola), Stefano Valva (redaktor naczelny Il Novelliere), Gloriamaria Paci (dziennikarka i prezes Associazione Italiana Privacy), Enrico Bonardo (dyrektor marketingu Scuola Italiana Pizzaioli).
馃搯 Wtorek, 8 kwietnia o 16:30
Piwo i pizza: idealne po艂膮czenie
Podr贸偶 smaku, aby odkry膰 piwa Birrificio Artigianale Napoletano, kt贸rej narratorem jest Alfonso Del Forno (Italian Pizza and Pasta), jeden z wiod膮cych w艂oskich ekspert贸w w dziedzinie piwa i specjalista od parowania piwa z jedzeniem.
馃搯 艢roda, 9 kwietnia, godzina 10:30.
CODZIENNIE ROBISZ PIZZ臉, ALE…
…mo偶e nie wiesz, 偶e…
Prelegenci: Marisa Cammarano (biolog specjalizuj膮cy si臋 w naukach o 偶ywno艣ci, dalsze kszta艂cenie w zakresie 偶ywienia cz艂owieka, technik analizy sensorycznej 偶ywno艣ci i napoj贸w), Tiziano De Filippis (dyrektor techniczny Scuola Italiana Pizzaioli), Luca Gaccione (koordynator dydaktyczny Scuola Italiana Pizzaioli), Michele Croccia (g艂贸wny instruktor Scuola Italiana Pizzaioli).
Wprowadzenia dokona艂 Antonio Puzzi, redaktor naczelny Pizza e Pasta Italiana.
Koordynator Marlena Buscemi (gastronom)
馃搯 艢roda, 9 kwietnia 14:00
BEZGLUTENOWE DOBRE DLA KA呕DEGO
Interwencje przeprowadzone przez: Marisa Cammarano (specjalista biolog w dziedzinie nauk o 偶ywno艣ci, doskonalenie zawodowe w zakresie 偶ywienia cz艂owieka, technik analizy sensorycznej 偶ywno艣ci i napoj贸w), Romolo Verga (Demetra), Tiziano De Filippis (W艂oska Szko艂a Pizzaioli).
Wprowadzony i koordynowany przez Alfonso Del Forno (Pizza e Pasta Italiana).
馃搯 Czwartek, 10 kwietnia, 10:30
DOBRY KRAJ
Produkty i terytorium dla wysokiej jako艣ci pizzy
Prelegenci: Francesca Baldereschi (Slow Food), Giulia Zanni (producent pizzy), Enrico Bonardo (W艂oska Szko艂a Pizzy). Wprowadzony i koordynowany przez Antonio Puzzi (Pizza e Pasta Italiana).
馃搯 Czwartek, 10 kwietnia, 13:00
La Pizzeria Virtuosa
Prezentacja przygotowana przez Centrum Bada艅 nad 呕ywno艣ci膮 i Zr贸wnowa偶onym Rozwojem Sef Consulting.
Trzy studia przypadk贸w, aby opowiedzie膰 o przysz艂o艣ci cateringu mi臋dzy integracj膮, 艂a艅cuchem dostaw i zr贸wnowa偶onym rozwojem.