Scuola Italiana Pizzaioli została założona w prowincji Wenecji w 1988 roku w celu szkolenia przyszłych profesjonalistów w świecie pizzy. Jest to jedyna szkoła, która certyfikowała szkolenie swoich instruktorów i posiadanie obiektów fizycznych z dobrze wyposażonymi salami lekcyjnymi i laboratoriami przeznaczonymi do szkoleń zawodowych, zarówno w kraju, jak i na świecie. Program edukacyjny szkoły jest najbardziej wszechstronny w świecie pizzy: od kursu Professional Pizzaiolo 1. stopnia do zaawansowanego szkolenia dla profesjonalistów, od zrównoważonego rozwoju w pizzeriach po nowe trendy, dzielimy się technikami i wiedzą, aby szkolić pizzaiolo przyszłości.
Ponadto Scuola Italiana Pizzaioli zapewnia doradztwo techniczne lub w zakresie zarządzania, budowanie zespołu, wydarzenia i działania skierowane również do świata amatorskiego, ściśle współpracując z naszymi partnerami, aby wnieść wartość do sieci kontaktów między firmami.