Skip to main content

Michele Croccia

Osoba kontaktowa dla lokalizacji kursów Cava de' Tirreni, Salerno
Był jeszcze bardzo młody, gdy rozpoczął swoją karierę jako praktykant pizzera podczas letnich sezonów na wybrzeżach Kampanii, ale zaledwie kilka lat później został właścicielem własnej pizzerii "La Pietra Azzurra" w Caselle in Pittari, w prowincji Salerno, małym miasteczku w regionie Cilento, bogatym w historię oraz tradycje kulinarne i winiarskie. Jego filozofią jest połączenie pasji do pizzy z miłością do ziemi i jej terytorium. Pasjonat natury, Michele uprawia sezonowy ogród warzywny, wykorzystując produkty ze zbiorów do napełniania pizzy i dań w restauracji. Z tego powodu nazywany jest "Pizzaiolo Contadino", ponieważ oprócz codziennego poświęcania się wyrabianiu ciasta dla swojej restauracji, studiowaniu lub nauczaniu, poświęca się również dbaniu o swoją ziemię, aby zapewnić doskonały produkt. Po odbyciu kilku kursów specjalistycznych, w 2008 roku został Mistrzem Instruktorem Włoskiej Szkoły Pizzaioli, a w maju 2014 roku uczestniczył w kursie Mistrza Instruktora PFC. Od 2011 roku posiada certyfikat Ismecert na produkcję Pizza Napoletana Stg w swojej pizzerii "Pietra Azzurra".

Profesjonalne podziękowania

  • 2009 2. sklasyfikowana Pizza Napoletana STG, Mistrzostwa Świata w Pizzy
  • 2010 2. miejsce w klasyfikacji Pizza a Due, Paris Trophy
  • 2010 1. sklasyfikowana pizza w Teglia, trofeum Scalea
  • 2011 2. miejsce dla pizzy bezglutenowej, Mistrzostwa Świata w Pizzy
  • 2011 2 miejsce; Pizza Napoletana STG, Mistrzostwa Świata w Pizzy
  • 2011 Certyfikat Ismecert dla produkcji Pizza Napoletana STG we własnej pizzerii
  • 2012 – Świadectwo kwalifikacji sędziego na Mistrzostwach Świata w Pizzy

Doświadczenie zawodowe

  • 1992 Praktykant pizzera w Palinuro podczas letnich i zimowych weekendów
  • 1996 Pizzaiolo w pizzerii w Caselle in Pittari (SA)
  • 1997 Otwarcie pizzerii La Pietra Azzurra w Caselle in Pittari (SA)
  • 2012 Konsultant w Caracas, Wenezuela dla projektu Pizza nel Cuore; konsultant w Bogocie, Kolumbia dla projektu Pizza nel Cuore
  • 2015 Otwarcie pizzerii Pizz e Maccarun w Sala Consilina
  • Wykładowca Akademii Gambero Rosso
preloader