Pizza in pala, pinsa i teglia to najważniejsze style pochodzące z Rzymu lub w inny sposób reprezentujące środkowe Włochy, podczas gdy focaccia i padellino obejmują różne kultury regionalne od północy do skrajnego południa naszego kraju. To, co łączy wszystkie te ciasta i style, to ich rosnąca popularność we Włoszech i za granicą, która pojawiła się głównie w ostatniej dekadzie wraz z pojawieniem się nowych modeli konsumpcji pizzy. Są to ciasta o wysokiej hydratacji, proste w przygotowaniu, ale z wieloma odmianami, które warunkują strukturę, jakość i estetykę otrzymywanego produktu.
Scuola Italiana Pizzaioli proponuje trzydniowy kurs zanurzeniowy, aby nauczyć się głównych technik wyrabiania, przygotowywania i pieczenia różnych stylów pizzy. Kurs obejmuje wykorzystanie różnych rodzajów mąki, ze szczególnym uwzględnieniem najnowszej mąki kamiennej, mieszanek zbożowych i mąki pełnoziarnistej, w celu zdobycia odpowiedniej wiedzy na temat surowców, które mają być ugniatane i poznania wszystkich możliwych niuansów, aby móc dostosować własny produkt.