NEAPOLITAŃSKA SPECJALIZACJA

Siedziba główna: Centrala Wielka Brytania - Anglia
Kurs można zarezerwować z płatnością należną w dniu w przyszłości

Cena: 690,00 + IVA

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs

Pizza neapolitańska jest jedynym tego rodzaju produktem chronionym specyfikacją UE, zrodzonym z mądrości i codziennej praktyki około trzech wieków historii i ciągłej ewolucji. W tym kursie odkryjesz sekrety jednej z najbardziej kultowych pizz na świecie poprzez dogłębną analizę, która rozpocznie się od pizzy neapolitańskiej STG, uzyskanej z absolutnym poszanowaniem przepisów Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, po nowe trendy, które ewoluowały oryginalną recepturę pod względem ciasta, gotowania i przepisów.

Kurs ma na celu tych, którzy chcą nauczyć się różnych technik produkcji, zarządzania ciastem, przygotowania w stylu neapolitańskim i pieczenia zgodnie z tradycją. Dla profesjonalistów, właścicieli pizzerii i szefów kuchni, którzy chcą dowiedzieć się więcej o historii, teorii i praktyce niezbędnej do opanowania sztuki robienia pizzy neapolitańskiej STG i współczesnej pizzy neapolitańskiej.

Czego się nauczysz

Celem kursu jest przeszkolenie kucharzy pizzy w zakresie technik produkcji i przetwarzania ciasta na Pizza Napoletana STG i Contemporanea, wyboru surowców i ich wykorzystania, dozwolonego sprzętu i optymalnych technik pieczenia.

Czas trwania

16 godzin podzielonych na 2 dni: 2 godziny teorii i 14 godzin zajęć praktycznych.

9:00-17:00

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

2 godziny

  • Krótka historia pizzy neapolitańskiej
  • Specyfikacja pizzy neapolitańskiej TSG: składniki, specyficzna metoda produkcji i przetwarzania
  • Charakterystyka mąki i ciasta w produkcji pizzy neapolitańskiej: przygotowanie, formowanie i wyrastanie ciasta
  • Nadziewanie: znaczenie wyboru surowca
  • Ewolucja pizzy neapolitańskiej: współczesność. Refleksje na temat ciasta, gotowania i przepisów

Praktyka

14 godzin

  • Produkcja tradycyjnej receptury wymaganej przez specyfikację pizzy neapolitańskiej STG
  • Wytwarzanie tradycyjnego ciasta bezpośredniego z podwójnym rozczynem i z wyrastaniem wstępnym: różnice i podobieństwa do tradycyjnej receptury
  • Rysowanie dysku techniką neapolitańską
  • Gotowanie w określonym czasie
  • Analiza właściwości gotowego produktu

Instruktorzy i wykładowcy

Emanuele Scherma

Zarezerwuj teraz

Cena: 690,00 + IVA

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs