Ostatnie badania naukowe wykazały, że liczba osób cierpiących na celiakię stale rośnie. Makarony, piwo i inne produkty piekarnicze zarezerwowane dla osób z celiakią są z pewnością najbardziej uderzającymi przykładami stopniowego i ciągłego procesu transformacji w konsumpcji. Te ciągłe zmiany w nawykach żywieniowych przyczyniają się w świecie gastronomii do identyfikacji nowej grupy docelowej klientów o specyficznych potrzebach żywieniowych.
Danie Pizza bezglutenowa Scuola Italiana Pizzaioli ma na celu nauczenie, jak produkować ciasto z optymalną wydajnością i jak zorganizować przestrzeń roboczą, aby obsługiwać klientów z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa. Część teoretyczna zostanie powierzona profesjonalnemu trenerowi w zakresie bezglutenowej gastronomii, podczas gdy część praktyczna zostanie powierzona Mistrzom Instruktorom z Certyfikowanym Kursem Szkoleniowym specjalizującym się w produkcji ciasta bezglutenowego.
Kurs skierowany jest do osób, które chcą poznać różne techniki produkcji, przygotowania, sporządzania i wypieku pizzy bezglutenowej. Do profesjonalnych producentów pizzy i właścicieli restauracji, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną wymaganą do skutecznego działania w bezglutenowym sektorze gastronomicznym poprzez dobrą praktykę w pizzerii, opracowanie konkretnego menu oraz znajomość dedykowanego sprzętu i odzieży.