Od nieco ponad dekady pizza dla smakoszy stała się nie tylko trendem rynkowym, ale także reprezentuje ten trudny mariaż między kuchnią a pizzerią; dwa światy, które są bliskie, ale czasami odległe pod względem techniki, zarządzania i do pewnego stopnia sukcesu medialnego. Pomysł zbliżenia pizzy do haute cuisine pozwolił na stworzenie nowego stylu lub po prostu zwrócił uwagę na jakość ciasta, a przede wszystkim na jakość surowców, świeżych lub gotowanych, używanych w pizzeriach.
Kurs będzie poświęcony dogłębnej analizie zjawiska smakoszy, począwszy od ciast wykorzystujących mąki najnowszej generacji do pizzy, które są idealne do ulepszania wysokiej jakości składników. Następnie skupimy się na wyborze surowców: świeżych, sezonowych lub konserwowanych, w odpowiednich kombinacjach. Spotkanie z kuchnią będzie prowadzone przez wielu szefów kuchni, którzy przygotują różne przepisy przydatne do nauki gotowania i technik konserwacji żywności w celu odtworzenia pizzy dla smakoszy.
Kurs Pizza Gourmet jest skierowany do profesjonalistów, którzy chcą poznać połączenie kuchni i pizzerii, aby eksperymentować z nowymi kombinacjami smakowymi poprzez style pizzy odpowiednie dla składników lub preparatów o wysokiej wartości gastronomicznej.