PIZZA I ZDROWIE

Siedziba główna: HUB - Pistoia
Kurs można zarezerwować z płatnością należną w dniu w przyszłości

Cena: 1.200,00 + IVA

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs

Pizza to bez wątpienia jedno z dań, które symbolizuje nie tylko Włochy na świecie, ale przede wszystkim dietę śródziemnomorską. W ostatnich latach uwaga konsumentów na zdrową i zbilansowaną dietę wzrosła wykładniczo, a dwumian żywność i zdrowie stał się coraz bardziej strategiczny dla codziennego dobrego samopoczucia. Ten kurs został stworzony z myślą o przekazaniu technik i wiedzy na temat pizzy, które mogą zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rynku, zwracając uwagę na dietę, ogólne odżywianie i sport. Bogate w białko lub błonnik ciasta z mąki organicznej lub o wysokiej zawartości nasion będą idealną bazą dla pizzy, która może również szanować sezonowość składników w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju, nie tylko środowiskowego, ale także odżywczego i organoleptycznego. W ramach kursu uczestnicy zapoznają się z różnymi rodzajami mąk najnowszej generacji, różnymi technikami wyrabiania ciasta, wykorzystaniem zakwasu i tworzeniem przepisów z warzywami o różnych konsystencjach w celu wzbogacenia oferty pizzy dla odbiorców zwracających uwagę na równowagę odżywczą i jakość surowców.

Kurs Pizza & Health jest skierowany do wszystkich profesjonalistów, którzy zwracają uwagę na odżywianie i równowagę między jedzeniem a dobrym samopoczuciem. Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat stosowania błonnika w cieście, obniżania indeksu glikemicznego, niskiego spożycia soli i tłuszczu w celu uzyskania zrównoważonego, zdrowego i smacznego produktu.

Czego się nauczysz

Profesjonalne szkolenie, które pozwoli ci poznać ważne aspekty żywieniowe dotyczące żywności, którą spożywamy i produkujemy dla naszych klientów. Kurs umożliwi ci zdobycie technik i wiedzy na temat innego i świadomego podejścia do surowców, produktów sezonowych i wszystkich składników potrzebnych do produkcji. zbilansowane przepisy z mąkami o wysokiej wartości odżywczej, a także organicznymi, z surowymi nasionami, bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, minerały i witaminy, z niewielką ilością soli i tłuszczu. Omówione zostanie również wykorzystanie zakwasu i wzbogacenie składników roślinnych.

Czas trwania

Łącznie 40 godzin, rozłożonych na pięć dni: 10 godzin teorii i 30 godzin praktyki.

9 rano do 5.30 po południu.

Język

Włoski

Program kursu

Teoria

10 godzin

  • Pszenica: ewolucja w mieleniu: nowa granica mąk najnowszej generacji.
  • Mąka: opis jej elementów
  • Metody ugniatania: bezpośrednia i pośrednia oraz matka drożdżowa
  • Zarządzanie płynnym i stałym zakwasem: wskazówki dotyczące utrzymania go w zdrowiu
  • Stosowanie alternatywnych, organicznych i bogatych w błonnik mąk
  • Wartość surowców. Znajomość aspektów odżywczych używanej mąki i wszystkich elementów składających się na przepis na pizzę.
  • Prawidłowe podejście do zrównoważonego rozwoju, terytorialności i sezonowości świeżych produktów wykorzystywanych w pizzeriach.
  • Konstruowanie receptury: poprawa równowagi kontrastów i dawek składników w odniesieniu do produktu o niskiej zawartości soli, tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika, a zatem zdrowego i smacznego.

Praktyka

30 godzin

  • Przygotowanie uwodnionego ciasta o krótkim i długim czasie wyrastania
  • Przygotowanie pizzy z ciasta bezpośredniego, pośredniego i na zakwasie
  • Używanie ciast z alternatywnych mąk, surowych nasion bogatych w Omega3, błonnik, minerały, witaminy i mikroelementy
  • Techniki wałkowania krążków makaronu i kalibrowania sosu
  • Zarządzanie piecem dla różnych rodzajów przygotowywanych pizz
  • Opracowanie zbilansowanych pod względem odżywczym przepisów opartych wyłącznie na roślinach

Instruktorzy i wykładowcy

Luca GaccioneDirettore didattico

Zarezerwuj teraz

Cena: 1.200,00 + IVA

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs