Pizza to bez wątpienia jedno z dań, które symbolizuje nie tylko Włochy na świecie, ale przede wszystkim dietę śródziemnomorską. W ostatnich latach uwaga konsumentów na zdrową i zbilansowaną dietę wzrosła wykładniczo, a dwumian żywność i zdrowie stał się coraz bardziej strategiczny dla codziennego dobrego samopoczucia. Ten kurs został stworzony z myślą o przekazaniu technik i wiedzy na temat pizzy, które mogą zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rynku, zwracając uwagę na dietę, ogólne odżywianie i sport. Bogate w białko lub błonnik ciasta z mąki organicznej lub o wysokiej zawartości nasion będą idealną bazą dla pizzy, która może również szanować sezonowość składników w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju, nie tylko środowiskowego, ale także odżywczego i organoleptycznego. W ramach kursu uczestnicy zapoznają się z różnymi rodzajami mąk najnowszej generacji, różnymi technikami wyrabiania ciasta, wykorzystaniem zakwasu i tworzeniem przepisów z warzywami o różnych konsystencjach w celu wzbogacenia oferty pizzy dla odbiorców zwracających uwagę na równowagę odżywczą i jakość surowców.
Kurs Pizza & Health jest skierowany do wszystkich profesjonalistów, którzy zwracają uwagę na odżywianie i równowagę między jedzeniem a dobrym samopoczuciem. Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat stosowania błonnika w cieście, obniżania indeksu glikemicznego, niskiego spożycia soli i tłuszczu w celu uzyskania zrównoważonego, zdrowego i smacznego produktu.