MIŁOŚNICY PIZZY – KURS AMATORSKI

Siedziba główna: HUB - Parma
Kurs można zarezerwować z płatnością należną w dniu w przyszłości

Cena: 180,00

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs

AMATORSKI KURS ROBIENIA PIZZY

Pizza jest najsłynniejszym i najczęściej spożywanym włoskim daniem na świecie, a także symbolem wspólnego spędzania czasu przy stole. W ostatnich latach pragnienie ugniatania, pieczenia i nadziewania własnej pizzy, aby dzielić się nią z rodziną, przyjaciółmi lub na specjalne okazje, odżyło we włoskich domach i nie tylko. Scuola Italiana Pizzaioli oferuje amatorski kurs, podczas którego na jeden dzień staniesz się profesjonalnym producentem pizzy. Przygotujesz klasyczną okrągłą pizzę z wykorzystaniem wszystkich technik i sztuczek prawdziwego profesjonalisty: od rozwałkowania pizzy po pieczenie w profesjonalnym piecu. Dowiesz się również, jak rozpoznać wysokiej jakości surowce potrzebne do produkcji pizzy na patelni, tak jak w pizzerii, odkrywając wszystkie sekrety, od wyrabiania ciasta po wyrastanie, od nadziewania po pieczenie w profesjonalnych i domowych piecach. Nasi mistrzowie instruktorzy będą towarzyszyć ci w tym doświadczeniu, podczas którego zdobędziesz umiejętności, techniki i zdolności do przygotowania idealnej pizzy w domu.

Kurs skierowany jest do tych, którzy chcą wejść w świat pizzy bez wchodzenia na profesjonalną ścieżkę, odkrywając tajniki tworzenia wysokiej jakości produktu w domu. Dla miłośników pizzy, którzy chcą poznać i pogłębić teorię i praktykę potrzebną do przygotowania klasycznej pizzy okrągłej i na patelni w domu, a także w pizzerii.

Cele

Poznanie i docenienie mąki ze względu na jej wartość chemiczną/fizyczną i reologiczną. Poznanie najlepszych podstawowych technik wyrabiania ciasta w celu odtworzenia ich w domu. Pogłębienie metod gotowania przy użyciu profesjonalnych i domowych pieców. Poznanie sposobów rozpoznawania i korygowania najczęstszych błędów podczas wyrabiania ciasta.

Czas trwania

Łącznie 5 godzin, podzielone na 1 dzień: 1 godzina teorii i 4 godziny praktyki.

Co otrzymasz

  • Zestaw dla stażystów:
    • Koszulka
    • Czapka
    • Fartuch
    • Mała instrukcja obsługi
    • Książka kucharska
    • 2 kg mąki A&F Panfocaccia
    • 2 kg mąki A&F Duttile
  • Certyfikat uczestnictwa.

Program kursu

Teoria

1 godzina

  • Wprowadzenie do zbóż: pszenica zwyczajna i durum z ich różnymi cechami i czynnikami determinującymi jakość
  • Skład ziarniaków pszenicy
  • Skład mąki (białko, W, P/L, skrobia, rozkład skrobi przez enzymy)
  • Składniki ciasta, ich właściwości i prawidłowa kolejność wkładania
  • Obliczanie ilości ciasta dla formy do pieczenia
  • Koncentracja na piekarnikach profesjonalnych i domowych oraz ich zastosowaniu

Praktyka

4 godziny

  • Ręczne wyrabianie ciasta na pizzę
  • Przygotowanie klasycznego ciasta na pizzę za pomocą miksera planetarnego
  • Techniki pieczenia pizzy
  • Formowanie ciasta na klasyczną okrągłą pizzę (staglio)
  • Rysowanie i pieczenie klasycznej okrągłej pizzy
  • Wstępne i końcowe pieczenie pizzy na patelni
  • Degustacja przygotowanych pizz

Instruktorzy i wykładowcy

Salvatore Salviani

Zarezerwuj teraz

Cena: 180,00

Sekretariat skontaktuje się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji na kurs